Şedinţa 2: Cerinţele faţă de idealul naţional

Idealul naţional este format dintr-un set de valori, valori de nivel maxim spiritual. Aceste valori trebuie să satisfacă cel puţin 7 cerinţe. Acestea sînt, în ordinea însemnătăţii lor:

  1. Trăsătura esenţială a unei valori care pretinde a face parte din idealul naţional este ca această valoare să fie supraexistenţială, adică să fie mai importantă decât existenţa naţiunii al cărei ideal îl reprezintă. Respectiv ea este mai importantă decât existenţa fiecărui om din această comunitate.
  2. Aceste valori trebuie să fie transgeneraţionale, adică să aibă valoare pentru mai multe generaţii, să fie întemeiate istoric, să aibă o continuitate multiseculară.
  3. Valorile idealului naţional trebuie să nu fie reciproc contradictorii, de exemplu nu poţi simultan pune ca valoare şi prostituţia, şi fecioria, întrucât una o exclude pe cealaltă, adică trebuie să alegi doar una din cele două, sau alegi o a treia valoare, care nu are legătură cu primele două.
  4. Aceste valori trebuie împărtăşite sincer, adică cel care spune că este de acord cu un ideal naţional, într-adevăr îl împărtăşeşte, deci se identifică pe sine cu acel ideal naţional. Identitatea reală a omului este zidită pe acele valori care formează idealul naţional. În cazul în care ele nu sînt împărtăşite sincer, adică identitatea omului se zideşte pe alte valori decât cele pe care le declară, atunci acel om nu face parte din comunitatea al cărei ideal naţional pretinde că-l împărtăşeşte.
  5. Acest set de valori oferă soluţii problemelor cotidiene ale comunităţii date pe parcursul mai multor generaţii. Adică afirmarea şi aplicarea acestor valori în viaţa cotidiană, rezolvă problemele vitale cu care se ciocneşte fiecare membru al naţiunii date (sărăcia, securitatea etc.)
  6. Valorile idealului naţional trebuie să fie constructive, nu distructive; ele trebuie să afirme ceva, nu să nege. Bunăoară antiglobalismul, sau anticomunismul, sau orice alt anti-, nu poate fi o valoare. Libertatea, de exemplu, este o valoare, dar antirobia nu este valoare.
  7. Aceste valori sînt împărtăşite de toţi cei care într-adevăr aparţin acestei naţiuni. Dacă cineva nu le împărtăşeşte, înseamnă că este un membru formal al acestei comunităţi.
Explore posts in the same categories: Ideal naţional

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Şedinţa 2: Cerinţele faţă de idealul naţional”


  1. […] Mai sînt multe “teze”, dar fără acestea enumerate n-are sens de a merge mai departe. Despre cum trebuie să arate idealul național al românilor citiți aici: https://adevarulromanesc.wordpress.com/2009/09/12/cerintele-fata-de-idealul-national/ […]


  2. […] Mai sînt multe “teze”, dar fără acestea enumerate n-are sens de a merge mai departe. Despre cum trebuie să arate idealul național al românilor citiți aici: https://adevarulromanesc.wordpress.com/2009/09/12/cerintele-fata-de-idealul-national/ […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: